Image Alt

Garāža Bārs

SINGLE MALT izcelsmes reģioni un to īpatnības

Single malt vai iesala viskijs – visizplatītākais viskija veids. Šis viskijs tiek gatavots tikai no iesala miežiem, destilēts vienā darītavā un ilgus gadus noturēts ozolkoka mucās. Mieži, ko izmanto iesala ražošanai, bieži tiek audzēti tajā pašā apkārtnē, kur atrodas viskija darītava. Iesala viskijs pārsvarā ir saistīts ar Skotiju, lai gan mūsdienās tas tiek ražots visā pasaulē. Līdzīgi kā vīni, arī iesala viskiji tiek dalīti pēc izcelsmes reģioniem.

ISLAY

Islay (izrunā Aila) salā atrodas astoņas viskija darītavas. Šeit bieži līst, dominē skarbie jūras vēji, bet augsne ir pārbagāta ar kūdru. Šie dabas apstākļi un resursi lieliski atspoguļojas Islay salā ražoto viskiju īpašībās. Izteikta dūmu vai pat medicīniskā joda garša rodas no iesala žāvēšanas kūdras dūmos. Par šī reģiona viskijiem mēdz teikt, ka tos vai nu dievina, vai necieš no pirmā malka.

SPEYSIDE

Speyside atrodas Highland reģionā Spey upes ielejā un tās apkārtnē. Šī nošķirtā teritorija izceļas ar ļoti bagātīgu viskija rūpnīcu klāstu, un te tiek ražots viskijs ar ekskluzīvām garšas īpašībām. Speyside ir mājvieta vairāk nekā pusei no visām Skotijas viskija darītavām, šejienes viskijs ir piepildīts ar ziedu un augļu kā garšu, tā smaržu. Speyside reģionā ražotie viskiji ir paši populārākie iesala viskiji pasaulē.

LOWLAND

Skotijas zemiene – Lowland – izceļas ne tikai ar lieliskiem viskijiem, bet arī ar darītavu grūti izrunājamajiem nosaukumiem. Šejienas viskijiem raksturīga gaiša krāsa un maiga garša, tos lieliski dzert kā aperitīvus. Mēdz jokot, ka Lowland reģiona viskiji ir vispiemērotākie dzeršanai no rīta.

ISLANDS

Islands – salu reģions – apvieno Skotijas ziemeļos un rietumos esošās salas: Mull, Skye Orkney, Arran un Jura. Viskijos jūtama dūmu un kūdras garša, taču ne tik stipri dūmaina, kā netālajiem Islay salas viskijiem.

HIGHLAND

Ziemeļu reģions Highland ir lielākais viskija ražošanas reģions Skotijā. Te rūpnīcu sarakstā atradīsiet ne vienu vien pazīstamu nosaukumu, bet viskiju garšas īpašības apmierinās pat pašus prasīgākos. Rietumu daļā ražotajam viskijam ir raksturīga saldena smarža un garša, ziemeļos – asāka piegarša un jūras sāls klātbūtne, bet centrālajā un dienvidu daļā ražotais viskijs izceļas ar vieglu augļu pēcgaršu.

IRISH SINGLE MALT

Ar ko atšķiras īru viskijs no skotu? Īru viskijs ir daudz mīkstāks un vieglāks, jo, atšķirībā no skotu viskija, tiek destilēts nevis divas, bet trīs reizes. Īrijā iesala žāvēšanā kūdra netiek izmantota, tāpēc te garšā dominē bagātīgi ābolu, banānu un citu vieglu augļu aromāti.

JAPANESE SINGLE MALT

Japānas viskiji ir ļoti līdzīgi skotu viskijiem (pat kūdra, ar ko žāvē graudus, tika iepirkta Skotijā), taču japāņu viskijiem nepiemīt tik izteikts kūdras dūmu aromāts. Lai arī reglaments, tāpat kā skotiem, paredz, ka japāņu viskiji ir jāiztur vismaz 3 gadus, reāli tie tiek izturēti ne mazāk kā 10 gadus.