Image Alt

Garāža Bārs

Laiks iepazīt viskiju pasauli!

Rakstnieks Haruki Murakami vienā no savām grāmatām raksta: “Viskijs, tāpat kā skaista sieviete, prasa novērtēšanu. Sākumā tu to rūpīgi aplūko, un tikai tad ir laiks to dzert.” Jo īpaši rūpīgi aplūkoti, izvēlēti un novērtēti viskiji ir bārā/restorānā “Garāža”, kur iespējams iepazīties ar vairāk kā 100 neparastiem visas pasaules viskijiem, no kuriem lielākā daļa pieder viskija karaļu kārtai – single malt – viskijiem.

Single malt jeb viena iesala viskijs ir pasaulē visvairāk novērtētais viskija veids. Tas tiek gatavots tikai no iesala miežiem, destilēts vienā darītavā un ilgus gadus noturēts ozolkoka mucās. Mieži, ko izmanto iesala ražošanai, pārsvarā tiek audzēti tajā pašā apkārtnē, kur atrodas viskija darītava. Iesala viskijs pārsvarā tiek darīts Skotijā, lai gan mūsdienās to meistarīgi iemācījušies pagatavot arī citur pasaulē. Līdzīgi kā vīns, iesala viskiji tiek dalīti pēc izcelsmes reģioniem.

“Garāžā” pieejami dažādi single malt viskiji no 6 Skotijas reģioniem, un savā starpā tie būtiski atšķiras pēc vairākiem garšas, smaržas un izskata parametriem. Piemēram, Skotijas zemiene – Lowland – izceļas ne tikai ar lieliskiem viskijiem, bet arī darītavu grūti izrunājamajiem nosaukumiem. Šejienas viskijiem raksturīga gaiša krāsa un maiga garša, tos lieliski dzert kā aperatīvus. Mēdz jokot, ka Lowland reģiona viskiji ir vispiemērotākie dzeršanai no rīta. No šī reģiona “Garāža” iesaka pamēģināt Auchentoshan Three Wood vai Glenkinchie 12YO.

Pilnīgi pretēji ir Islay (izrunā Aila) salā radītie viskiji. Šeit bieži līst, dominē skarbie jūras vēji, bet augsne ir pārbagāta ar kūdru. Šie dabas apstākļi un resursi lieliski atspoguļojas Islay salā ražoto viskiju īpašībās. Izteikta dūmu vai pat medicīniskā joda garša rodas no iesala žāvēšanas kūdras dūmos. Par šī reģiona viskijiem mēdz teikt, ka tos vai nu dievina vai necieš no pirmā malka. Šķiet, pazīstamākais viskijs no šīs salas ir Lagavulin viskijs, taču “Garāžas” saimnieki ieteiktu pamēģināt vēl šo to iespaidīgāku, piemēram, Bunnahabhain 12YO, Ardbeg Uigedail, Caol Ila 12YO vai arī ar kūdru visvairāk piesātināto viskiju – Octomore 07.1/ 208 ppm.

Tiem, kuri viskija baudīšanas mākslu ir gatavi pacelt vispārākajā pakāpē, “Garāža” piedāvā nobaudīt tādus viskijus, kādi būtu grūti sameklējami ne tikai vēl kur Latvijā, bet pat visā Baltijā, piemēram, šāda unikāla pudele ir Bruichladdich Black Art 1989. Arī Glenfiddich Snow Phoenix, Mortlach 18YO, Kininvie Special Release #01  25YO ir ekskluzīvi, garšas ziņā neatkārtojami un reti pieejami viskiji.

Vai single malt viskiju jomā ir novērojamas arī kādas modes tendences? Jā, ir – atzīst “Garāžas” saimnieki, kuri paši mēdz apmeklēt gan viskija darītavas, gan dažādus šim dzērienam veltītus festivālus un izstādes. Nu jau kādu laiku popularitāti iekarojuši viskiji no Japānas, kas ir ļoti līdzīgi skotu viskijiem (pat kūdra, ar kuru žāvē graudus, tiek iepirkta Skotijā), taču japāņu viskijiem nepiemīt tik izteikts kūdras dūmu aromāts. Lai arī reglaments, tāpat kā skotiem, paredz, ka viskiji ir jāiztur vismaz 3 gadus, japāņi iet solīti tālāk un viņu darītie viskiji tiek izturēti ne mazāk kā 10 gadus.

Otra aktuālā tendence ir saistīta ar īru viskijiem – bāra plašais piedāvājuma klāsts mudina pat tos, kuri pieraduši baudīt vakaru tikai ar īru viskiju Tullamore Dew, pamēģināt ko garšas ziņā niansētāku – piemēram, Tullamore Single Malt! Ja tomēr biedē viena iesala viskiju stiprā garša, tad tieši īru viskiji varētu būt piemērotāki – pateicoties trīskārtējai destilācijai, šo viskiju garšas nianses ir maigākas. Pamēģināšanas vērts esot Dublinas neatkarīgās viskiju darītavas Teeling veikums – Teeling The Revival 15YO, kas izturēts ruma mucā, no tās iegūstot jaunas, nedaudz eksotiskas garšu notis.

Ko ieteikt tiem, kuri tikai sāk draudzību ar single malt viskijiem? Garāžnieki iesaka 2 lietas – pirmkārt, sāc ar to, ka atrodi savu viskija salu. “Garāžā” šobrīd pieejamas viskija izlases, kas ļauj nogaršot 3 veida dažādus viskijus, lai ļautu sajust atšķirības un palīdzētu orientēties iesala viskiju ģeogrāfijā. Otrkārt, neaizmirsti arī par uzkodām, kas lieliski var papildināt kopējo garšu buķeti – “Garāža” ir īpaša uzkodu plate pie viskija, kas piedāvā gan kūpinātu pīles gaļu, gan franču pastinaka fritus, lēcu ajoli, graudu maizes čipsus un pat šokolādi.

Tumšajā un aukstajā ziemas periodā “Garāža” atgādina – viskijs ir glāzē noķerta saules gaisma!